Wenteltrappen Villa d’Or

Wenteltrap of spiltrap?
Een spiltrap is een wenteltrap met een centrale spil (in het midden). Maar een wenteltrap hoeft niet per se een spiltrap te zijn. Net zoals een mus een vogel is, hoeft een vogel niet per se een mus te zijn. Alle trappen van Villa d’Or zijn dus zowel spiltrappen als wenteltrappen.

Afgewerkte vloer
Bij het bepalen van de hoogte dient altijd te worden uitgegaan van de hoogte tussen de twee afgewerkte vloeren, dus inclusief de vloerbedekking, parketvloer, etc. De trap wordt direct op de afgewerkte vloer geplaatst. Het is dus niet nodig (zelfs onwenselijk) om een uitsparing in de vloerafwerking te maken voor de trap. Indien u besluit een vloer om de (eerste trede van de) trap te leggen, bedenk dan dat de hoogte van de eerste trede minder hoog zal zijn en dus qua hoogte zal afwijken van de andere treden.

Trapgat
Het trapgat is het gat in de (boven)vloer waar de trap in uitkomt. De maten van het trapgat zijn bepalend voor de (wenteltrap) die erin geplaatst kan worden. Bij een rond trapgat is de (binnen)maat (diameter) idealiter gelijk aan de diameter van de trap. Bij een vierkant of rechthoekig trapgat kunnen de maten afwijken en kan het trapgat zelfs kleiner zijn dan de diameter van de trap.

Bordestrede
De bordestrede is de laatste trede van de trap, welke zich op dezelfde hoogte bevindt als de afgewerkte bovenvloer. We spreken van een bordes indien deze deel uitmaakt van de vloer. Indien het bordes onderdeel uitmaakt van de trap, spreken we van een bordestrede. Gezien de draaisnelheid van de spiltrappen heeft u altijd een bordes, dan wel een bordestrede nodig.
De bordestrede is gemaakt van (plaat)staal in dezelfde stijl als de trap. De bordestrede dient aan de binnenkant van het trapgat te worden vastgezet en verbindt de trap met de bovenvloer. Voor de modellen met een diameter tot en met 167cm zijn er vier vormen bordessen standaard op voorraad. Desgewenst kan een bordes op maat worden gemaakt.